perjantai 29. joulukuuta 2017

Uusi sijoitussuunnitelma kohti rennompaa elämää

Olen hyvinkin usein pyöritellyt Excelissä omia säästötavoitteita ja puntaroinut miten ja millä aikataululla alkaisin vähentämään työntekoa. Kaipaan koko ajan enemmän ja enemmän vapaa-aikaa ja silti samalla teen rahan kiilto silmissä kaikki mahdolliset ylityöt. Huomaan vähän väliä, että taas on mennyt liian överiksi työnteon suhteen vapaa-ajan kustannuksella. Alan nukkua huonosti, syödä huonosti ja stressaan siitä, että en ehdi harrastaa niin paljon kuin haluaisin.

Välillä ajattelin, että haalin muutaman vuoden kaiken saatavilla olevan rahan ja sijoitan muutaman vuoden raivokkaasti. Lupailin itselleni 100000 eurosta siirtymisen 90% työaikaan ja 200000 euron kohdalla 80%. Välillä suunnittelin, että 13 vuotta töitä täysillä ja sitten työnteon lopettaminen lähes kokonaan.

Tykkään kuitenkin työstäni ja se antaa elämään paljon muutakin kuin rahaa. En kuitenkaan halua sitä nykyisellä tahdilla jatkaa oikeastaan enää yhtään, vaan haluan vähän leppoisampaa elämää ja lisää aikaa harrastuksille jo nyt, enkä vasta lähes eläkeiässä. Ihan vasta huomasin myös, että aloin kehittää itselleni stressiä myös näistä säästämistavoitteista ja sijoittamisesta.

Nyt tuntuu, että olen löytänyt Exceliini sellaiset luvut, joilla saan kaiken mitä tavoittelen ja ilman stressiä. Sopivasti asteittain lisää vapaa-aikaa ja töiden keventämistä suunnitellusti ja silti rahaa säästöön. Jopa enemmän kuin olen alunperin ajatellut tavoittelevani.

Mikä tämä mahtisuunnitelmani sitten on? Se on 20 000 euroa vuodessa sijoituksiin. 20 000 euroa niin, että se sisältää koko ajan (toivottavasti) kasvavat takaisinsijoitettavat osingot ja loppu palkkatuloista. Ensi vuodelle osinkoja on tulossa noin 1 000 euroa, joten palkasta pitää säästää 19 000 euroa. Seuraavana vuonna jos osinkoja tulisi n. 2 000 euroa, joten palkasta tarvii säästää enää 18 000 euroa. 5 vuoden päästä tilanne voisi olla 4 000 + 16 000 ja 10 vuoden kohdalla n. 7 500 + 12 500. (Näissä laskelmissa on todella maltilliset tuottotavoitteet).

Näin voin halutessani vähentää töitä vähän koko ajan tai elää muuten vaan vähemmän säästeliäästi vuosi vuodelta, jos työnteko maistuu stressittömästi. Pitkään ajattelin, että mulla pitäisi olla tiettyyn vuoteen kasassa niin paljon rahaa, että voisin elää pelkillä osingoilla. Mutta kun kuitenkin tykkään töistä, niin tällä suunnitelmalla voin tehdä töitä vähemmän ja silti pääomaa kertyy. Työnteon kokonaan lopettaminen oli yksi ajatus, joka ehkäpä vain teki stressiä, kun en kuitenkaan halua kokonaan työstä luopua. Se oli muilta omaksuttu ajatus, joka ei lopulta ollut se mun oma juttu sellaisenaan.

Kaiken kaikkiaan tämä suunnitelma antaa itselleni jotain maagista henkistä keveyttä. Vuosi oravanpyörää kovalla tahdilla ja seuraavalle vuodelle voin vaikka vaihtaa lomarahat vapaaksi, parin vuoden päästä voin pitää hyvillä mielin vaikka kuukauden palkatonta, koska rahat riittää silti elämiseen ja säästötavoitteet täyttyy muutenkin. Ja jos työnteko tuntuu maistuvan, niin voin ostaa parilla tonnilla jotain ihan mitä tahansa turhaa hömppää, eikä kaikkea tarvitse vain säästää.  

2 kommenttia:

  1. Konkreettisia tavoitteita sinulla! Tekee jotenkin itsellekin lähestyttävämmäksi nuo luvut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavoite on tälle vuodelle tiukka, saa nähdä miten emännän kulukuri pitää :)

      Poista