sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Asuntokaupat mielessä

Nykyisessä kämpässä alkaa tulla kohta 10 vuotta asumista täyteen. Nyt alkaisi olla aika vaihtaa maisemaa. Nyt alkaa olla hyvä vaihe myydä tämä, koska sisustusratkaisut on vielä jokseenkin nykypäiväisen tasolla ja siististi kun on asuttu, niin remonttitarpeita ei ole. Myyntihinta on varmaankin näillä main aika lailla optimaalisin suhteessa ikään ja kuntoon.

Mitäs sitten tilalle? Olen saamassa tästä n. 60000 euroa jäljellä olevan lainan pois maksamisen jälkeen. Olen pyöritellyt lukuisia vaihtoehtoja mielessä. Pistäisinkö rahat sijoituksiin ja asuisinkin vuokralla? Tuottaisiko ne enemmän kuin joutuisin maksamaan vuokraa? Osinkoina tuosta summasta tulisi luokkaa 200 euroa kuukaudessa eli ei ihan riitä, kun vuokrat pyörii 500-600 euron luokassa. Vastiketta omasta menisi kuitenkin 100-150 euroa/kk, niin sen huomioiden voisin laittaa vuokraan 350 euroa eli ei riitä siltikään. Mutta arvonnousu ja korkoa korolle, tuottaisko sittenkin enemmän pidemmän päälle sijoittuna?

On se oma kuitenkin aina oma, joten tulen kuitenkin ehkä kallistumaan oman ostamisen kannalle. Pommi vai uusi?, tätä mietti femmadonnakin tällä viikolla. Olen tutkinut laajasti kaupungin tarjontaa ja uudessa asumisen tasoon tottuneena pommiversiot ei vaan sytytä yhtään. Ja uudet on törkeän kalliita neliöhinnoiltaan. Varsinkin keskustan liepeillä. Ja en ole mikään remonttireeta. Seinää saattaisin maalata ja lattiaakin vaihtaa, mutta joku kylppärin uusiminen ja keittiön vaihtaminen tuntuu ajatuksenakin liian työläältä edes alkaa mistään kilpailuttamaan ja tilaamaan. Sekin maksaa. Minä ite -ihminen haluaisi tehdä itse eikä maksaa muille.

Sijainnin suhteen kaikki on auki. Toisaalta haluaisin asua lähellä työpaikkaa, mutta silloin joudun kyseenalaistamaan auton tarpeen. Haluan kuitenkin säilyttää sen totutun autollisen ihmisen vapauden mennä milloin tahansa minne vaan. Lisäksi tuolla työpaikan seuduilla autopaikasta pitäisi maksaa äkkiä 20000 euroa hallipaikan osakkeesta. Ja en tykkää edes ajaa halleihin autoa kolhittavaksi!

Laitakaupungilla asunnot on halvempia ja auton omistaminen hyvin perusteltua. Mutta jos haluaisinkin muutaman vuoden asumisen jälkeen ostaa uuden itselle ja jättää entisen sijoituskäyttöön, sijainti saisi olla keskeisempi.

Minkä kokoinen asunto? Mitä pienempi, sitä halvempi, halvempi vastike ja vähemmän tarvetta huonekaluille. Haluanko asua säälittävän pienessä kopperossa vai haluanko maksaa väljemmästä asumisesta?

Hirveän vaikeaa! Liian monta muuttujaa ja erilaisia vaihtoehtoja on punnittavaksi ihan liikaa. Tuntuu, että etuoven selaaminen ajaa kohta hulluuden partaalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti