keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Töitä vai ei

Töitä vai ei? Vähän ristiriitaiset fiilikset aiheeseen. Toisinaan olen hyvinkin kypsynyt työhön ja haaveilen vain siitä päivästä, kun säästöjä on tarpeeksi ja voin tehdä mitä tahdon. Työelämän syrjässä kiinni olemisessa on kuitenkin omat etunsakin.

Tällä hetkellä mulla on puhelinetu. Ei puhelinlaskuja ja laitteen hajotessa saan työnantajalta uuden viimeisintä villitystä olevan mallin.

Työterveyshuolto on omalla työpaikalla tosi hyvin järjestetty ja on sitä kattavampaa mallia. Lääkäriin pääsee ilmaiseksi heti kun tarvii.

Liikuntasetelit. Olen pahemman luokan urheiluhullu ja liikuntafriikki ja mulla ei oikeastaan ole muita harrastuksia. Tällä hetkellä saan kustannettua näistä harrastuksista ison osan liikuntaseteleillä. Työelämän ulkopuolella kaikki menisi omasta pussista.

Henkilökunta-alennukset. Alennus on aina alennus. Työn kautta saan ostettua tiettyjä pakollisia juttuja halvemmalla.

Näiden perusteella olen koko ajan enemmän pyöritellyt laskelmissani vaihtoehtona työnteon vähentämistä. Jostain blogista (linkittäisin tähän, jos vaan muistaisin ja löytäisin mistä EDIT: löysin! http://rijnswand.blogspot.fi/2017/04/verotus-kannustaa-osa-aikaisuuteen.html) näin vasta havainnollistavat laskelmat verotuksen progressiosta. Jos työskentelisin 1,5 päivää viikossa, työstä ei menisi veroja lähes ollenkaan! Tämäkin puoltaa sitä ajatusta, että mieluusti ehkä pysyn sittenkin vähän työelämän syrjässä kiinni.

Tämän hetkisenä tavoitteena on säästää n. 10 vuotta "raivolla" ja kun 200 000 euroa sijoitussalkussa on täynnä, höllätä työntekoa esim. 4 päiväiseen työviikkoon. Seuraavana etappina on 300 000 euroa pienemmällä kuukausittaisella säästösummalla ja sen jälkeen voisinkin jättäytyä tekemään sitä keskimäärin 1,5 päivää viikossa. Tässä vaiheessa ikää mulla olis noin 53 vuotta.

Tuo 300 000 on itselleni sellainen piste, josta on tarpeen lähteä hiljalleen syömään säästöjä pois. En nimittäin aio jättää kenellekään mitään perintöjä, vaan haluan pyrkiä itse hyödyntämään oman työni tulokset. Eniten omaa rahaa tulen tarvitsemaan välillä työnteon vähentäminen/lopetus - varsinainen eläkeikä. Elän vielä siinä uskossa, että eläkelainsäädäntö ei ihan radikaalisti muutu ja jotain säännöllistä eläkettä tulen 67-68-vuotiaasta eteenpäin saamaan.

Yhden pienen "downshiftauksen" tulen saamaan elämääni vuoden päästä tulojen tippumatta. Saan silloin "ikälisänä" paremman lomakertymän ja yhden ylimääräisen viikon lomaa jatkossa joka vuosi. Sen voimalla ajattelin tuon 10 vuotta täysipainoista työelämää vielä jaksaa.

2 kommenttia:

  1. Lyhennetty työviikko lisäsi ainakin minulla huimasti onnellisuutta. Olin töissä 3 päivää viikossa. Elämä tuntui lomalta, josta kävin töissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaan jo kuvitella tuon fiiliksen. Voi kunpa se päivä tulisi pian omallekin kohdalle.

      Poista