tiistai 21. marraskuuta 2017

Oman talouden kartoitus

Mulle on päässyt kertymään useampia eri tilejä ja kortteja ja rahat on levällään siellä sun täällä. Ajattelinkin tehdä tilannetta itselleni selventääkseni kartoituksen, että hahmottaisin kokonaiskuvan.

Osuuspankki
Käyttötili 475,23
Sijoitustenhoitotili 68,25
Salkku 30794,03
Luottokortti -7,99

S-pankki
Käyttötili 271,65
Säästötili 10,27
Luottokortti 0

Norwegian
Säästötili 40110,56

Nordea
Käyttötili 539,90
Sijoitustenhoitotili 1343,19
Salkku 11215,24
Laina -24728,09
Luottokortti -679,04

Käteistä 880,72

Yhteensä siis rahaa tileillä ja käteisenä 43699,77
Osakkeissa ja rahastoissa 42009,27
VARAT YHTEENSÄ 85709,04

VELAT YHTEENSÄ 25415,12

Kokonaisuudessa siis tilanne ihan jees. Asunnosta on velkaa, mutta en osaa sitä vielä keskeneräisenä ja osittain maksettuna mihinkään varoihin laskea. Norwegianin tilillä on 30000 euroa odottamassa asunnon viimeisiä maksueriä. Ja lainan määrä tulee tuosta vielä reilusti kasvamaan.

Mihin sitten ihminen näin monta tiliä tarvii? 

Osuuspankin käyttötililtä lähtee säännölliset rahastosijoitukset. Toiselle tilille tulee osinkoja.  OP:n salkussa on rahastoja ja osakkeita. Rahastot on ihan ok, enkä halua niistä rahoja irtikään vielä ottaa, niin pitää olla rullaamassa. Osakkeita en enää tähän salkkuun osta, mutta mitä siellä on, niin saa olla siellä. Ja tykkään seurata OP:n analyysejä yms. niin siksikin haluan siellä asiakkuutta vielä pitää. 

S-pankin käyttötili on ruokatili, jota käytän hyödyntääkseni maksutapaetua. Siirrän tälle tilille aina budjetin ruokarahat ja bensarahat, ja ostan ne myös muualta tällä kortilla. Saldo on tällä hetkellä jostain syystä kyllä isompi, mitä tämän loistavan käytäntöni mukaan pitäisi olla. Tilille pitäisi mennä tilipäivänä 250 euroa ruokaan ja 50 euroa bensaan ja nyt loppukuusta siellä pitäisi olla reilusti vähemmän jäljellä. Säästötilille siellä menee kaikki kertyneet S-bonukset. Tämä saa olla hätävarajemmatili, koska sinne kertyy euro kaks kuukaudessa, joskus vähän reilumminkin. 

Norwegianin hyvän koron takia oman vararahaston ykköstili. Täällä on tarkoituksena pitää 10000 euroa. Nyt siellä on lisäksi asuntorahat muutaman kuukauden ajan odottamassa ja korkoa kasvamassa, koska näitä ei ole varaa mihinkään kurssilaskuihin hävittää.

Nordea on nykyinen ensisijainen pankkini, johon melkeinpä rakastuin asuntolainoja kilpailuttaessani. Niin sujuvaa palvelua ja ihanan avuliaita pankkihenkilöitä, joiden kanssa sain asioida. Kaikki hoitui sujuvasti, helposti ja vaivattomasti, että tykkään! Käyttötili on kaikkeen päivittäiseen asiointiin, laskujen maksuun, ostoksiin jne. Sijoitustenhoitotilille menee ylimääräinen raha odottamaan sopivia osakeostoja ja sinne tulee tämän salkun osingot. Salkussa on pelkästään osakkeita ja jatkossa teenkin kaikki osakehankinnat tähän salkkuun. 1% kulukatto on ihan kiva, vaikkakin omat ostoerät on yleensä kyllä sen verran isoja, että en ole tuota varsinaisesti päässyt hyödyntämään ainakaan vielä. Pitäisi ehtiä jossain vaiheessa etsimään jotain ostettavaa maailmalta, niin silloin voi tulla jopa ihan tarpeeseenkin. 

Luottokorteilla mulla ei yleensä ole mitään velkasaldoa, käytän niitä vain silloin kun on "pakko" eli ostoja nettikaupoista, matkavarauksia tai niin kuin nyt suurin osa on työmatkan kuluja, jotka tulee matkalaskulla myöhemmin takaisin. En ole koskaan mennyt yhdenkään luottokortin kanssa sinne korollisen luoton puolelle, vaan maksan kaiken aina heti ekalla laskulla nollille. 

En nyt äkkiä keksi, miksi ja miten voisin jostain asioinnista luopua, niin olen vain iloisena monen pankin asiakkaana. Jostain syystä tykkään myös tuollaisesta näpertelystä, mitä rahojen siirtely tililtä toiselle on. Nordnetissäkin mulla olisi tunnukset olemassa, mutta en ole sinne toistaiseksi mitään rahoja laittanut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti